Regelingen en vergoedingen
VergoedingPsychodiagnostiek en psychotherapie worden in beginsel volledig vergoed vanuit de zorgverzekering (basispakket), mits u bent verwezen door uw huisarts. Er is geen beperking aan het aantal therapiegesprekken dat vergoed wordt. Behandeling in de specialistische-GGZ wordt achteraf gedeclareerd volgens de zogenaamde DBC-systematiek. Onder “Behandeltarieven en ‘No show'” kunt u vinden wat de DBC-tarieven zijn, zoals bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Geen contracten met zorgverzekeraarsEr wordt niet gewerkt met gecontracteerde zorg, omdat de voorwaarden van deze contracten meestal te dwingend zijn en regelmatig conflicteren met de professionele standaarden in ons vak. Meer informatie over onze bezwaren en zorgen is te vinden op Contractvrije Psycholoog. Dit is een informatiesite door psychologen werkzaam in de GGZ die niet gebonden willen worden door de macht die de zorgverzekeraar wil opleggen via contracten. Heeft u een zogenaamde restitutiepolis, dan wordt onze zorg in de regel volledig vergoed. Met een naturapolis in de regel minimaal 70%.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Behandeltarieven en "No show"De tarieven voor de behandelingen zijn gebaseerd op de door de NZa vastgestelde normbedragen. Voor de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) vindt u de tarieven hier. Voor de Specialistische GGZ (S-GGZ) zie hier. Bij beëindiging van behandeling of uiterlijk na één jaar, wordt een DBC gesloten. De nota wordt direct aan u als cliënt verstuurd; u kunt de nota indienen bij uw verzekeraar.
U krijgt de gelegenheid te betalen wanneer u de vergoeding van de verzekeraar hebt ontvangen. Wanneer uw verzekering niet het volledige NZa-tarief vergoedt, wordt er voorafgaand aan de behandeling een betalingsregeling getroffen. De te verwachten eigen bijdrage aan de behandeling zal bij u per sessie in rekening worden gebracht, in de vorm van een maandelijkse voorschotnota (afhankelijk van uw verzekeringsvoorwaarden maximaal € 55,- per sessie). Dit om te voorkomen dat u achteraf voor hoge kosten komt te staan.
Meer over tarieven Overig Zorgproduct (OZP) en tarieven voor zelfbetalers vindt u hier.
Bij het niet verschijnen op een afspraak of wanneer minder dan 24 uur van tevoren wordt afgezegd wordt de gereserveerde tijd niet langer door de zorgverzekeraar vergoed. Vanaf 1 januari 2014 is dit een bedrag van € 50,-. Een in het weekend op het antwoordapparaat ingesproken annulering telt, evenals een e-mail, als een tijdige annulering, mits méér dan 24 uur van tevoren ingesproken/verstuurd.
Voor betalingsvoorwaarden zie hier.
Keuze zorgverzekeringAan het einde van ieder jaar kan steeds een nieuwe verzekeringspolis gekozen worden. Mocht u willen overstappen, dan is het goed twee data in de gaten te houden: vóór 1 januari dient u uw huidige verzekering te hebben opgezegd en voor 1 februari van datzelfde jaar moet een nieuwe verzekeraar zijn gekozen. Voor het eventueel kiezen van een nieuwe verzekering kan gebruik gemaakt worden van het overzicht van Contractvrije Psycholoog; daar vindt u de Volledige Restitutiepolissen en de bijbehorende maandpremie. Aan de overzichten kunnen geen rechten worden ontleend.*** Zorg in de gespecialiseerde GGZ wordt administratief in zogenaamde DBC-trajecten vervat. Zo’n DBC heeft een looptijd van maximaal 365 dagen. Is uw DBC bijvoorbeeld geopend op 30/11/2020, dan loopt dat traject tot uiterlijk 30/11/2021 en dan wordt, bij voortzetting van de behandeling, een nieuwe DBC geopend. De kosten van het traject lopend van 30/11/2020 t/m 30/11/2021 worden vergoed door de zorgverzekeraar die u had in 2020 en verrekend met het eigen risico van datzelfde jaar. Het traject dat start op 30/11/2020 wordt vergoed door uw zorgverzekeraar van 2020. De startdatum telt dus!
WachttijdenDe aanmeldingswachttijd (wachttijd van het moment van eerste contact voor een afspraak en de datum dat de intake plaatsvindt) bedraagt minimaal 3 maanden. U wordt op de wachtlijst geplaatst zodra de verwijzing van de huisarts én het aanmeldformulier binnen zijn. Er is geen behandelingswachttijd (wachttijd van het moment van intake tot start behandeling). Wachttijd is onafhankelijk van waar u verzekerd bent.
Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met de zorgaanbieder, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat de behandeling binnen 10 weken vanaf de intake is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).
KlachtenregelingDe beroepscodes van NIP, LVVP en NVP zijn leidend. Als u niet tevreden bent over de bejegening en/of zorg, kunt u dit eerst in een gesprek kenbaar maken. Er wordt dan naar een oplossing gezocht. Mocht u ontevreden zijn over de afhandeling, dan kunt u overwegen een klacht in te dienen. Hoe dat in zijn werk gaat vindt u hier op de website van de P3NL.
Overige informatie-Cliëntenfolder LVVP 2020-https://www.psychotherapie.nl/217055286/Beroepscode-https://www.psynip.nl/uw-beroep/beroepsethiek/beroepscode/ -https://lvvp.info/voor-clienten/wat-de-generalistische-basis-ggz/wetten-regels-beroepscodes/-ROM-folder LVVP
Kwaliteitsstatuut Merijn Merbis